Infrarood

Een deel van ons natuurlijke zonlicht

Warmtebehandelingen zijn al eeuwenlang een principe van de fysische geneeskunde. Door verbeterde methoden en technische vooruitgang wordt infrarood nu gebruikt in de wellnesssector en in het bijzonder in de medische sector voor de preventie of behandeling van pijn. Infraroodwarmte wordt in het bijzonder gebruikt om aandoeningen van het bewegingsapparaat te behandelen. Infrarood is een natuurlijke component van het zonlichtspectrum en ligt tussen zichtbaar licht met golflengten tussen 340 en 780 nm en microgolven, die beginnen bij 1 mm. Er zijn verschillende soorten infraroodstraling, die zijn onderverdeeld in drie groepen. Infrarood A (IR-A) met een golflengte van 780 tot 1400 nm, infrarood B (IR-B) met 1400 tot 3000 nm en infrarood C (IR-C) met een golflengte van 3000 nm tot 1 mm. Hoe korter de golflengte, hoe dieper de straling de huid kan doordringen.

 

Infraroodwarmte heeft geen hoge temperaturen nodig, omdat de infraroodstraling, een elektromagnetische golfstraling, zonder verlies door de ruimte gaat, zonder de omgevingslucht te verwarmen en pas effectief wordt wanneer deze een absorberende d.w.z. warmte-absorberend lichaam zoals een mens tegenkomt. Pas dan, zoals bij de thermische energie van zonnestralen, wordt de infrarode thermische straling effectief. De lichaamsmoleculen worden in trilling gebracht. Deze moleculaire bewegingen hebben een scala aan positieve effecten.

Pijnstillend effect

Warmte voorkomt en vermindert pijn door de spieren te ontspannen. Als de temperatuur van de verwarmde lichaamsdelen boven de lichaamstemperatuur van 36,9 graden uitkomt, neemt de bloedcirculatie toe en kunnen de oververhitte delen weer afkoelen. De verbeterde doorbloeding leidt vervolgens tot een betere zuurstoftoevoer, wat de regeneratie en het genezingsproces versnelt. Bovendien wordt kooldioxide verwijderd en wordt het metabolische proces gestimuleerd.

 

De intensieve infraroodwarmte wordt in de geneeskunde vaak gebruikt, omdat bepaalde lichaamsdelen gericht kunnen worden behandeld. Infraroodwarmte wordt ook gebruikt voor het opwarmen van bedden op de premature babyafdeling en voor massages. Begin jaren 80 ontstond het idee om de sauna te combineren met infraroodbehandeling en zo iets unieks te creëren: de infrarood sauna. Hier is het infrarood effect geconcentreerd in een kleine ruimte en wordt het optimale verwarmingseffect bereikt door middel van controle. In zijn boek schrijft prof. Ledwina over klimatologische omstandigheden en hoe deze ons leven beïnvloeden. Hij raadt iedereen die lijdt aan milieutoxines of stress aan, minstens één keer per dag 30 minuten te ontspannen in een klimaat dat voor hen gunstig is. Het is vooral belangrijk dat de omgevingstemperatuur niet te hoog is, zoals in een conventionele sauna, zodat het hart en de bloedsomloop niet worden belast.

infrarood indringdiepte huid

lichtspectrum

Het verhaal van infrarood

In 1801 ontdekte de Duitse astronoom en muzikant Friedrich Wilhelm Herschel infraroodstraling. Al in 400 voor Christus ontdekte de Griekse arts Permenides dat veel ziekten met warmte te genezen zijn. De fysische basis van infraroodstraling werd pas eeuwen later onderzocht. Manfred von Ardenne en Martin Heckel hebben op dit gebied revolutionaire vooruitgang geboekt. Ze ontwikkelden bedden en banken waarop hun patiënten met IR-A-stralen in het ziekenhuis werden behandeld.

 

De ontwikkeling van de infraroodcabine voor de particuliere sector paste perfect bij dit idee. Dit product kan zonder medisch recept worden gekocht en de behandeling kan thuis comfortabel worden toegepast. Hiervoor wordt bewust een breed scala aan IR-A, IR-B en IR-C gebruikt om huidirritatie en oververhitting te voorkomen.


Enkele voordelen van infrarood

  • Versterkt het immuunsysteem
  • Traint het cardiovasculaire systeem
  • Verlaagt de bloeddruk door de bloedvaten te verwijden
  • Stimuleert de stofwisseling
  • Zuivert door te zweten met een hoog gehalte niet-water transpiratie
  • Vermindert vrije radicalen
  • Maakt spieren los en ontspant deze; ook “warming up"
  • Verlicht spanning, verbetert de mobiliteit
  • Kan verlichting bieden bij rug- en gewrichtspijn

De airRED moet je beleven

Klik op de kaart voor de website van airRED home showroom Nederland.

airRED showrooms

Dit is de NL vertaling van de originele Duitstalige airRED website. Copyright Wellever AG

Laat van je horen!

Stuur een berichtje naar airRED home showroom Nederland. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.